Meditatie

Niet zweverig

Tot voor kort werd mediteren nog geplaatst in de” grijze wollen sokken” hoek, vaag en zweverig gevonden. De meesten wisten niet wat ze ermee aan moesten. De wetenschap heeft inmiddels bewezen dat mediteren ontspant, bevorderend werkt op de geest, het prestatievermogen en het bewust leven. Het kan de kwaliteit van leven en werken aanzienlijk verbeteren en het werkt ontspannend. We worden gewoon relaxter.

Tot rust brengen

meditatie2Bij mediteren gaat het met name om het tot rust brengen van je gedachten en vergroten van je zelfbeheersing. We zijn meer in het “NU” aanwezig en maken ons terwijl we mediteren niet druk over wat er gisteren gebeurd is en wat er morgen nog op de planning staat. Wij “ZIJN” er gewoon en doen niets. Onze hersenen worden tegenwoordig continu gebombardeerd met allerlei informatie, allerlei indrukken. Het wordt steeds drukker en drukker. De mens krijgt daarom een steeds grotere behoefte aan rust, stilte en ontspanning. Je ziet dan ook dat steeds meer mensen meer het mediteren gaan beoefenen.

Relaxen

Hara & Co ziet mediteren als een te leren techniek om onze geest en lichaam te relaxen. Een techniek om onze geest stil te laten worden, als het ware ons hoofd even uit te zetten. Vanuit die stilte kunnen er bijzondere dingen gebeuren, nieuwe dingen ontstaan. Er zijn hiervoor diverse technieken. Hara & Co hanteert hierbij geen één bepaalde techniek maar diverse technieken. Namelijk die techniek die op dat moment past, bij de groep, het moment of de persoon.

Scherp en alert

Bij mediteren gaat het om de geest te concentreren op één ding of object. We laten gebeuren wat er gebeurd. Krijg je gedachten, dan krijg je gewoonweg gedachten, en laten die weer gaan zonder oordeel en proberen ons weer te focussen. Alle andere gedachten of geluiden van buiten af laten we voorbijgaan, we horen ze wel maar doen er niets mee. Ze wordt een auto die toetert niet een storende factor maar gewoon een auto die toetert, verder niets. Mediteren is niet te verwarren met een staat van slaap of dromen. We zijn tijdens meditatie juist heel bewust, alert en scherp.

Oefenen baart kunst

meditatie-1Veel mensen die gaan mediteren haken al weer vroeg tijdig af. Vaak omdat ze te veel, te snel verwachten dat het resultaat oplevert. Het gevoel dat als ze mediteren er “niets “ gebeurd en horen dat anderen allerlei fantastische ervaringen hebben en zij niet, “dan zal ik wel wat fout doen!” Mediteren is iets wat je moet leren met de tijd. Goed of fout bestaat niet. Iedereen heeft zijn/ haar eigen ervaringen. Je mag vooral veel oefenen. Kennis maken met diverse technieken en meditatie-houdingen, kijken wat bij jou het beste past. En vooral niet te hard proberen. Liever 10 minuten goed mediteren dan 30 minuten geforceerd zitten proberen. 10 minuten per dag kan al heel goed werken. Zie het niet als een verplichting. Het is kwestie van zelfdiscipline, van doorzetten. Ervaar/ kijk wat er van komt, zonder te veel te willen. Na een tijd zul je gegarandeerd de verandering ervaren.

Wetenschappelijk bewezen

Kortom mediteren is zeer van deze tijd, zelfs wetenschappelijk bewezen dat het bijdraagt tot het verbeteren van de kwaliteit van leven. Mediteren maakt ons relaxter en weerbaarder. Laat ons meer in het “NU” “ZIJN”.

particulieren1