Mindfulness

Niet zweverig

Mindfulness is niet zweverig. Mindfulness heeft niets te maken met het wegvluchten uit de werkelijkheid. Juist het tegenovergestelde. Het heeft alles te maken met het juist in het NU leven. Met het in het NU voelen, ruiken proeven en heel bewust omgaan met je leven, je keuzes en het werk wat je op dit moment doet, wat het dan ook moge zijn. Ook het bedrijfsleven heeft het omarmt als een effectieve manier van leven die mensen gelukkiger (en dus productiever) maakt. Dit wordt overigens ondersteund door de vele wetenschappelijke onderzoeken hiernaar.

Persoonlijke groei

Mindfullness is het makkelijkst te snappen als je juist naar het tegenovergestelde gaat kijken: leven op de automatische piloot. Op kantoor, in je relatie, tijdens het autorijden, tijdens het fietsen. Let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl je gedachten bezig zijn met “verhalen” uit het verleden of wensen voor toekomst. Wat we al dan niet allemaal “moeten” straks, morgen, over een week. We zitten vol met oordelen. We leven in een voortdurende stroom van oordelen over situaties, anderen en onszelf. Meestal helpen die oordelen ons niet verder, deze oordelen blokkeren zelfs onze persoonlijke groei.

Genieten van het moment

Toch kennen we ook allemaal ervaringen dat we volledig aanwezig zijn: die wonderschone zonsopgang s’ochtends, mooie wolken, die prachtige muziek, een/je kind zien spelen of een andere ervaring. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We genieten van het huidige moment.

Mindfulness betekent simpelweg: bewust zijn van de huidige ervaring. Bewust bezig zijn met je werk, de omgeving, je partner. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en ‘concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Ontspanning

Mindfulness gaat over het leven, zijn en werken in het hier en nu. Waar je aandacht is, daar ben je. Met mindfulness leef je bewuster, intenser. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de vele gedachten en “verhalen” in je hoofd. Je ontspant gemakkelijker en je kunt je beter concentreren. Je hoofd, wordt rustiger, de “verhalen” in je hoofd houden op. Je voelt, proeft, ruikt, en hoort bewuster, in het nu. Je gevoel gaat “spreken” ipv je verhalen.

Met mindfulness leer je bewuster de keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor ben je beter bestand tegen stress en voorkom je de “verhalen” in je hoofd, m.a.w. je gaat anders om met gedachtepatronen die tot somberheid en angst leiden. Je laat anderen niet zo vaak meer over je grenzen heen gaan, je kunt ze beter bewaken.

Oefenen

Mindfulness kan je oefenen. Iedereen kan het leren. Het is een vaardigheid. Het vergt de moed, wil en de discipline om het te doen. En het is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Maar wie wil dat nou niet als dat je een vreugdevoller leven of een betere werksfeer oplevert.

Kwaliteit leven verbeteren

Mindfulnesstraining is voor iedereen die de kwaliteit van zijn leven wil verbeteren. Als je wilt leren omgaan met moeilijke emoties, minder met gedachten bezig wilt zijn (piekeren), je in een druk leven beter staande wilt houden, meer momenten wilt vinden van genieten, rust en inkeer, bewuster ieder moment wilt beleven en als je sneller je energie wilt regenereren.

Ook voor bedrijven

Maar mindfulness is ook voor bedrijven interessant met name om een vreugdevollere, vrijere en daardoor innovatievere (en een productievere) werkomgeving te creëren. Medewerkers nemen hierbij vanzelf een pro-actievere en verantwoordelijke houding aan.

Hieronder vind je een filpmje over mindfulness:
Bron: Mindfulnet

“Mindfulness houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier:
– doelbewust,
– op het moment zelf,
– en niet oordelend.”
John Kabat-Zinn

“Zolang je leeft en kunt ademen is er meer goed met je dan er mis is.”
Jon Kabat-Zinn