Paqo leermeesters

De Q’ero Paqo’s zijn inspirerende leermeesters die ieder op hun eigen manier de kennis en ervaringen overdragen aan hun leerlingen. Hieronder vind je een aantal leermeesters die de basis hebben gelegd voor mijn kennis, kunde en ervaringen

Doňa Maria Apaza Machacca

inca-sjamanismeDoňa Maria is een Altomesayoq, zij is dit pad opgegaan toen zij drie keer door de bliksem werd getroffen. Dit betekent dat de natuur haar uitkoos om een heler/paqo te worden. Vanaf dat moment kreeg zij van de bliksem haar innerlijke ster en begon zij in haar gemeenschap te werken en mensen te helpen om in contact te komen met hun innerlijke ster. Sommigen zeggen dat zij op dit moment de enige levende vrouw is in dit deel van de Andes die een werkelijke Altomesayoq is. De Altomesayoqs worden wel gezien als het hoogste niveau van paqo’s/helers/mystici – een paqo die direct communiceert met de Apus, de geesten van de heilige bergen, en andere krachtige geesten van de heilige plaatsen van de Andes.

Don Alejandro Apaza Machacca

donalejandroDon Alejandro is een oudste van de Q’ero gemeenschap Kiko, een provincie van Cusco die hoog in de Andes is genesteld. Zoals de andere paqo’s is hij een directe afstammeling van de Inca’s. Hij begon op jonge leeftijd als leerling Pampamesayoq, hoeder van de aarde, en ging zijn gemeenschap dienen, altijd edelmoedig en bescheiden, als mens en als heler. Toen don Alejandro in zijn twintiger jaren was, begon hij informatie te ontvangen van het Universum en van geesten die hem omringden. Don Alejandro is een zeer erkende heler in zijn gemeenschap door zijn onderwijs en doordat hij mensen leert in contact te komen met hun zachte vrouwelijke kant, een kant die iedereen bezit.

Don Mariano Quispe Flores

donmarianoDon Mariano is een oudste van de Q’ero gemeenschap Charkapata, een provincie van Cusco hoog in de Andes gelegen. Don Mariano begon op jonge leeftijd als leerling Pampamesayoq. Hij wordt erkend als een Kurak Akulleq en is een befaamde leraar en ceremoniemaker. Hij is gespecialiseerd in pols lezen, in het werken met het vrouwelijke en in de ceremonie van Haywarikuy, ‘offerandes om de aarde te bereiken’, in het Spaans ook bekend als despacho’s. Als paqo doet hij helingen door middel van despacho’s, het lezen van coca bladeren en staat hij bekend om zijn expertise met pols diagnose.

Don Claudio Quispe Samata

donclaudioDon Claudio is een paqo van het Q’ero geslacht van de zuidelijke Andes van Peru. Hij loopt het medicijnpad van de Pampamesayoq, een heler die offerandes maakt en helingen doet door zich met Moeder Aarde te verbinden. Als jonge jongen had don Claudio last van een wond die niet wilde genezen. Zijn vader nam hem mee naar een Altomesayoq. De Altomesayoq kreeg van de berg Ausangate de boodschap dat don Claudio moest beginnen het pad van een medicijnman te lopen. Don Claudio nam deze boodschap serieus, ging dit pad lopen en in korte tijd begon de wond te genezen.Tegenwoordig werkt don Claudio als een zeer krachtige medicijnman en doet dit al meer dan 40 jaar. Hij heeft een geweldige vaardigheid om zijn cliënten te observeren en te beoordelen wat er met hen aan de hand is en helpt hen weer in balans te komen.

Don Modesto Quispe Lunasco

donmodestoOp de leeftijd van 16 jaar werd Don Modesto getroffen door de bliksem, drie keer. In de Andes wordt gezegd als je één keer wordt geraakt je dood gaat maar als je drie keer geraakt wordt blijf je leven. Drie geraakt worden kan ook betekenen dat je geroepen wordt een Paqo te worden. Nadat hij geraakt was werd hij ernstig ziek en kon niet meer lopen. Hij ging voor advies naar zijn vader, Don Bernadino Quispe. Deze nam hem mee naar zijn broer, Don Manuel Quispe. Don manuel werd zijn mentor. Don Manuel initieerde hem met de energie van de bliksem en de aarde. Don Manuel leerde Modesto hoe energieën te lezen en te gebruiken, naast de verschillende helingstechnieken. Sinds deze tijd heeft Don Modesto zijn leven gewijd aan het verspreiden van zijn opgedane kennis en het geven van diepgaande helingen.

Don Bernadino Quispe Apaza

donbernardino1Don Bernadino werd op 17 jarige leeftijd gebeten door een giftige slang. Hij lag op het randje van de dood. Vele spirits kwamen hem bezoeken. Ondanks dat hij bang was drong tot hem door dat hij eigenlijk geïnitieerd werd. Hij benaderde een vriend van hem, Don Andres Espinosa. Deze gaf hem een cocablaadjes lezing en deelde mee dat Don Bernadino geroepen was als heler. Don Andres nam Don Bernadino drie keer mee naar de heer van Qollyriti. Qollyriti is een heilige berg in de Andes. Hier ontving hij de initiaties verbonden met het pad van de heler. Don Bernadino ontving tijdens deze initiaties vele boodschappen. Hij zou een cocabladenlezer worden, een visionair, een pampamesayoc. Don Bernadino biedt een diepgaande helingsmethode aan en integreert dat met liefdevolle energie van grote wijsheid. Hij heeft deze aardse wereld verlaten op 12 februari 2013.

Don Lorenzo Jirillo Chura

donlorenzoDon Lorenzo Jirillo Chura is een paqo uit de Q‘ero gemeenschap Quico. Als negenjarige jongen werd Don Lorenzo door de bliksem getroffen en werd daarna erg ziek. Omdat hij zoveel pijn had en zijn familie hem niet kon helpen brachten ze hem naar verschillende heilige bergen, waar ze meester en altomesayoq Don Carmen Ccapa ontmoetten. Don Carmen had contact met de ziel van Don Lorenzo en ontving informatie vanuit de kosmos en hij begreep toen dat Don Lorenzo voorbestemd was paqo te worden. Don Lorenzo ging in de leer bij Don Carmen en ontving de eerste initiatie toen hij 16 jaar was. Op zijn 21e, na de derde initiatie, gebeurde het meest bijzondere dat Don Lorenzo ooit ervaren had. De Pleiaden kwamen energetisch naar hem toe om hem fysiek aan te raken. Dit contact met de voorouders en het sterke licht dat hij van alle Pleiaden ontving was het sterkste gevoel ooit voor Don Lorenzo. De Pleiaden gaven hem de boodschap dat hij van nu af aan vrij was om het pad van zijn ware natuur te volgen. Hij was geroepen om pampamesayoq en aardehoeder te worden.

Don Dante Rafael Dias Camala

dondanteDon Dante werd geboren in de kleine gemeenschap van T’irapampa, die is gelegen in de bergen tussen de Q’ero Nation en Pisaq, hieronder Paucartambo. Hij komt uit een kleine familie van boeren.
Toen hij 7 of 8 jaar oud was, werd Dante door de bliksem getroffen. Hoewel een klein kind op het moment, wist hij dat dit een teken was dat er iets belangrijks zou gebeuren voor hem in de toekomst. Zijn ouders begrepen ook dat dit een krachtig teken was. Hij begon krachtige visioenen en heilige berichten te ontvangen. Toen Dante was 17 jaar oud, werd hij getroffen voor de tweede keer door de bliksem. Toen hij wakker werd, vond hij kleine stukjes fluit op de aarde naast hem. Op dat moment kreeg hij een diepe inwijding als een sound healer. Hij beschouwt zichzelf als ziener. Hij werd erg ziek (als onderdeel van het pad van de Paqo), totdat hij voor de derde keer werd getroffen door de bliksem. Op dit punt werd hij van nature een Altomesayoq. 

Deze pagina is tot stand gekomen met toestemming van de Paqo’s.

Wil je meer weten over de opleiding en de momenten dat de paqo’s in nederland zijn? Kijk dan op de site van de school voor inca sjamanisme Serena.

Wil je meer weten over de Munay-Ki, Hatun Karpay of andere inwijdingen en die zelf ontvangen? Neem dan contact op.