Triggerpoint therapie

Triggerpoints – bronnen van rug-, nek- en schouderpijn.

Als je rug-, nek- of schouderpijn hebt, kan de oorzaak van de pijn ergens anders liggen dan bij jouw rug, nek of schouder. Het kan zijn dat je te maken hebt met ‘afgeleide pijn’. Dat wil zeggen dat de pijn op een andere plek veroorzaakt wordt. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door triggerpoints (spierknopen).

Een triggerpoint is een – voelbare vaak pijnlijke – spierknoop in overbelaste of geblesseerde spieren. Onderzoek heeft verbanden tussen bepaalde vormen van rugpijn en specifieke plaatsen van knopen in spieren blootgelegd.
Onderrug klachten kunnen bijvoorbeeld snel verdwijnen door drukmassage en heling van de triggerpoints in de lenden- of in de buikspieren.

Verder kijken

Artsen die in pijnklinieken werken hebben vastgesteld dat in ca. 75 procent van de gevallen spierknopen de hoofdoorzaak zijn van de pijn! Doordat spierknopen ergens anders pijn veroorzaken is er regelmatig sprake van een diagnose die de werkelijke oorzaak laat bestaan. De cliënt wordt met pijnstillers naar huis gestuurd. En de oorzaak van de pijn blijft bestaan! Bij terugkerende klachten als pijn in de rug, nek en schouders en ook hoofdpijn en gewrichtspijn, is het aan te raden om na te gaan of kleine spierknopen de oorzaak zijn. Een triggerpoint in de bil kan uitstralingspijn in het been geven die lijkt op ischias. Schouderklachten kunnen vanuit verschillende plaatsen in het lijf ontstaan.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Het ontstaan van een triggerpoint is heel divers. Een plotseling optredend gebeuren zoals een ongeluk (whiplash), een bevalling, overmatige inspanning door sport, of overbelasting door werk of een hobby. Maar ook stress, valpartijen in de kinderjaren, verwondingen, alcohol en drugs. Triggerpoints zijn kleine samentrekkingen in spierweefsel. Dit geeft strakke banden in een spier. De aanhechtingen van de spier aan gewrichten staan hier door onder spanning. Het bewegen met de gewrichten is hierdoor moeilijker tot zelfs pijnlijk. Wervels worden hierdoor vaak scheef getrokken. Manipulatie van de wervels zonder de triggerpoints te behandelen kan vaak weer scheefstand veroorzaken door de spierspanning.

Doordat de bloedcirculatie in de spiervezel vastloopt wordt een triggerpoint in stand gehouden. Door het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen raakt het triggerpoint geïrriteerd. Dit veroorzaakt de (afgeleide) pijn en kan tot ontstekingen leiden.
 

Triggerpoint Massage

Triggerpoint Massage komt op het volgende neer: Door rustige massage op een triggerpoint uit te oefenen wordt de lokale bloedsomloop gestimuleerd. Hierdoor zal de stofwisseling in de spier verbeteren. De spier komt tot ontspanning en zal zijn oorspronkelijk lengte weer aannemen. De spier is krachtiger, de gewrichten soepeler en de uitstralingspijn op de zere plek verdwijnt. Als je bijvoorbeeld uitstralingspijn in jouw rechterachterbeen hebt, helpt het door eenvoudigweg enkele seconden op het betreffende triggerpoint in jouw bil te masseren. Meestal geeft dit direct verlichting van de pijn.

De belangrijkste voordelen op een rijtje:
  • Pijn kan weg zijn waardoor je geen pijnstillers gebruikt.
  • De spieren zijn krachtig en de gewrichten functioneren soepeler.
  • Dagelijkse handelingen gaan veel beter zoals; jas aantrekken, auto rijden, bh aandoen, hoog in keukenkast spullen pakken, sporten is prettiger.
  • Het vertrouwen in eigen lijf is terug waardoor wandelvakanties of andere bijzondere activiteiten weer kunnen.
  • Een methode die jezelf goed thuis kan uitvoeren.

Op het gebied van Triggerpoints werk ik samen met onder andere Marcel Heijnes

Wil je meer informatie of een afspraak maken voor op kantoor, thuis of op mijn locatie neem dan contact met mij op.